想選音質好隨身聽音源...幫手...

所有形式耳機與耳機驅動器相關討論,耳機系統專區.

版主: aeolusyung, zhang230631, suzumiyaminami

想選音質好隨身聽音源...幫手...

文章diablo 發表於 週三 3月 26, 2008 11:17 pm

因為都係新手,所以好多野唔識,而手上只有首將um1 次將ath-em7
一直係用手機同電腦做音源,手機用部平野5310,電腦剛買了張se-90pci
而家想買2000以下既隨身聽音源,主要睇音質效果容量大小唔係問題
睇過人地d文章,iAudio 7同 IRIVER E100 好似幾ok...
而ipod好似被講到低一班咁(雖然個人都對ipod冇興趣)
或者有冇其他牌子型號好音隨身聽介紹...
仲有想知比音樂手機如我的5310會好幾多到呢(100%為頂)

仲有一個問題就係在耳擴,我真係唔識,
所以到咩情況我先需要加入耳擴
diablo
SR40
SR40

文章黃花皓月 發表於 週四 3月 27, 2008 8:20 am

其實尼點問題你去香港葛論壇問仲好!尼度點人應該都看唔明廣府話!
黃花皓月
SR40
SR40

文章耗子 發表於 週四 3月 27, 2008 10:47 am

小弟看的懂啦…不過其他人就不一定了
而且小弟不會打粵語字 orz

diablo 寫:因為還是新手,有很多東西不懂,而手上只有 UM1 跟 ATH-EM7 兩副耳機
一直都用手機跟電腦當訊源,手機是便宜的 5310,電腦是剛買了一張 SE-90PCI
現在想買 2000 (港幣?) 以下的隨身訊源,主要看音質,容量大小不是問題
看過別人的文章,iAudio 7 跟 IRIVER E100 好像比較 OK
iPod 好像被講成差他們一級一樣 (雖然個人對 ipod 沒興趣)
或者有沒有其他牌子型號的隨身聽可以介紹的?
還想知道有沒有其他音樂手機比 5310 好,又能好多少?(100 分滿分的話,能有幾分)

還有一個問題就是,我真的不懂耳擴是啥
到底我什麼時候該買耳擴呢?

幫轉成普通話…加減看看嘍
頭像
耗子
SR40
SR40

文章黃花皓月 發表於 週四 3月 27, 2008 11:06 am

耗子 寫:小弟看的懂啦…不過其他人就不一定了
而且小弟不會打粵語字 orz

diablo 寫:因為還是新手,有很多東西不懂,而手上只有 UM1 跟 ATH-EM7 兩副耳機
一直都用手機跟電腦當訊源,手機是便宜的 5310,電腦是剛買了一張 SE-90PCI
現在想買 2000 (港幣?) 以下的隨身訊源,主要看音質,容量大小不是問題
看過別人的文章,iAudio 7 跟 IRIVER E100 好像比較 OK
iPod 好像被講成差他們一級一樣 (雖然個人對 ipod 沒興趣)
或者有沒有其他牌子型號的隨身聽可以介紹的?
還想知道有沒有其他音樂手機比 5310 好,又能好多少?(100 分滿分的話,能有幾分)

還有一個問題就是,我真的不懂耳擴是啥
到底我什麼時候該買耳擴呢?

幫轉成普通話…加減看看嘍

基本沒錯.
黃花皓月
SR40
SR40

文章diablo 發表於 週四 3月 27, 2008 7:31 pm

我看得懂你們的話,
因為我覺得你們比香港人的意見,看法更有明確
diablo
SR40
SR40

Re: 想選音質好隨身聽音源...幫手...

文章黃花皓月 發表於 週四 3月 27, 2008 7:58 pm

diablo 寫:因為都係新手,所以好多野唔識,而手上只有首將um1 次將ath-em7
一直係用手機同電腦做音源,手機用部平野5310,電腦剛買了張se-90pci
而家想買2000以下既隨身聽音源,主要睇音質效果容量大小唔係問題
睇過人地d文章,iAudio 7同 IRIVER E100 好似幾ok...
而ipod好似被講到低一班咁(雖然個人都對ipod冇興趣)
或者有冇其他牌子型號好音隨身聽介紹...
仲有想知比音樂手機如我的5310會好幾多到呢(100%為頂)

仲有一個問題就係在耳擴,我真係唔識,

作爲新手入門你比我高級好多啦!想加耳擴葛話就要入IPOD之類葛機器,話說加耳擴至少就要一千文葛投入.韓系機好耐冇玩就唔清楚了.我依咖反而對日系葛錄音機比較有興趣!(而且邊條友仔話給你聽IPOD低人一等了?玩得好一樣可以很好,只不過比較麻煩.)
黃花皓月
SR40
SR40

文章wgundamcustom 發表於 週四 3月 27, 2008 8:19 pm

如果有興趣的話MGR-A7聲音還不錯
體積也不算很大
台灣這邊代購大約在
壹萬台票
缺點是開機請等三分鐘 :mad:

不過建議沒有真的需要錄音功能千萬別買專業錄音筆
有些體積大到嚇人
重量也嚇人
頭像
wgundamcustom
討論區版主
討論區版主

文章黃花皓月 發表於 週四 3月 27, 2008 8:40 pm

wgundamcustom 寫:如果有興趣的話MGR-A7聲音還不錯
體積也不算很大
台灣這邊代購大約在
壹萬台票

有些體積大到嚇人
重量也嚇人

好像價格超出預算啊!
黃花皓月
SR40
SR40

文章斯路 發表於 週四 3月 27, 2008 10:27 pm

wgundamcustom 寫:如果有興趣的話MGR-A7聲音還不錯
體積也不算很大
台灣這邊代購大約在
壹萬台票

有些體積大到嚇人
重量也嚇人
香港好像沒什麼人會幫忙代購
不知道台灣的代購會否運到香港這邊兒呢?
還有...請問港幣對台幣是1兌4嗎?
斯路
SR40
SR40

文章diablo 發表於 週四 3月 27, 2008 10:59 pm

說到不用了話提= ="a
diablo
SR40
SR40

文章ace_erik 發表於 週五 3月 28, 2008 2:58 am

音樂手機推薦SAMSUNG的F308,U708,或是最近上市的i458~
(不過i458音樂播放的續航力奇短,大概僅有前兩款的1/3而已...)

或是再等等Moto 5月上市的E8吧~

小弟原先的隨身訊源是F308,不過自從聽過D2後就馬上把F308給拋了 :ho:
以物易物是美德之 我愛 VOVOX! :D
頭像
ace_erik
SR80
SR80

文章DECADE 發表於 週五 3月 28, 2008 3:44 am

KENWOOD
Panasonic
Toshiba
SONY
SHARP
JVC

以上日系機種都不錯

高阻抗耳機才需要耳擴(EX:SENNHEISER HD650)

隨身系統加耳擴,套一句某大大的話

「真是脫褲子放屁」 :ale:
頭像
DECADE
SR40
SR40

文章faichiu 發表於 週五 3月 28, 2008 10:39 pm

香港人的意見原來唔明確...............:mad:

diablo 寫:我看得懂你們的話,
因為我覺得你們比香港人的意見,看法更有明確
faichiu
SR40
SR40

文章faichiu 發表於 週五 3月 28, 2008 10:58 pm

當mp3機仔唔夠力推高阻既earphone(etc...PK1, ER4S)
咁就要耳擴

mp3機仔->耳擴->高阻earphone

diablo 寫:仲有一個問題就係在耳擴,我真係唔識,
faichiu
SR40
SR40

回到 新耳機系統討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Bing [Bot], MorrissLom 和 140 位訪客