[轉貼]NEW IPC 120GB聽感

所有形式耳機與耳機驅動器相關討論,耳機系統專區.

版主: aeolusyung, zhang230631, suzumiyaminami

[轉貼]NEW IPC 120GB聽感

文章mrck 發表於 週二 9月 16, 2008 11:17 am

IPC算是IPOD中音質還不錯的機型
我也剛入手舊款80GB,聲音很乾淨和KENWOOD完全是不同取向
但目前感覺是很滿意 :ya:

香港那邊已有人入手9/9新推出的IPC 120GB
這台將取代現行80GB&160GB
這邊轉貼他的聽感

From-亦軒耳機音樂世界

IPOD CLASSIC 120GB REVIEW (暫定為6.5gen)

IEM: UE SF3

本身聽開香港流行曲,jpop,所以揀左三首歌寫聽感
第一次就寫過iem review, source review 都係第一次,
表達方面可能會差少少,希望大家見諒 ,歌曲採用applelossless format
--------------------------------------------------------------------------------------
第一首: 金魚花火-大塚愛 (主要測試低音,音場)

呢首歌入面大概聽得出有幾種明顯嘅樂器,定音鼓,木琴,沙鎚,鋼琴,仲有一隻鼓聲唔知叫咩名,
呢首歌最大特式係由定音鼓鼓聲同埋水滴聲申連而成,係首歌開頭20秒內已經可以聽到,
首先講講定音鼓,6 gen 個時聽係比較散,6.5gen聽落係比較實同埋潛得較深,
sf3 本身bass下潛力比較弱, 可能用高階少少嘅iem會更加好,
另外係歌入面會聽得出好清脆嘅水滴聲伴有少少迴音,仲有沙鎚的伴奏,都好清晰,分析力依然頗高
整首歌聽感比6gen時期更配合同埋係bass方面做得好過6gen,音場方面可以話比6gen闊左,
唔知係唔係心理作用= =,當不斷重複聽呢首歌,好享受定音鼓的鼓聲,仲有一下下嘅重音,
配合清脆嘅水滴聲,閉上眼就好似見到所有樂器排係你面前演奏一樣,講少左樣野,
人聲方面,感覺上樂器聲有少少蓋過人聲,大塚愛把聲都表現得幾暖同埋柔,可能係因為首歌嘅關係啦
--------------------------------------------------------------------------------------
第二首: 接近-張學友&陳慧嫻 (主要測試人聲,音場)

能夠表現出張學友個把磁性的聲音,陳慧嫻柔和甜美的聲線,
兩把聲音係廣闊嘅音場下聽得令人著迷,本身首歌節奏係柔和,
清脆嘅弦樂器同埋響亮嘅簫聲就好似圍繞自己身邊一樣,
呢首歌比第一首歌更能夠充分表現音場嘅廣闊,比6gen有過之而無不及
---------------------------------------------------------------------------
第三首: 三日月-絢香 (主要測試中、高音延伸)

整首歌旋律主要由鋼琴組成,伴以小提琴同結他,樂器聲又唔會蓋過人聲,
絢香的聲線充分表現出中、高頻的延伸,中、高音能夠係廣闊嘅音場下發揮得幾好,
延伸出去嘅歌聲漸漸淡出,人聲較樂器聲前呢個係我聽完嘅感覺
---------------------------------------------------------------------------
總結

整體效能比6gen時期有進步,低頻嘅加強比較有驚喜,至少用sf3 感覺係咁,
音場方面亦都改善左, 中、高音延伸方面就同6gen差唔多,暫時聽得出主要分別係
在於低音同埋音場,音色亦趨向比較暖聲,聲音比起6gen耐聽,順便都試埋EQ,
結果當然又係冇改到爆音嘅情況啦,低音、中音、高音,人聲表現都幾好,
比起6gen有明顯嘅改善,打算向高容量高電量高品質格式進發嘅朋友,
可以試一試120GB呢個版本,80GB同120GB價錢相差少少,
所以推介有意買classic嘅朋友買新版本,報告就此完畢,
一路聽歌一路打聽感,聽到舒服到恰眼瞓,有咩改善空間歡迎提出,
另外相就冇乜特別,都係80GB個個樣,包裝唔同左少少啦,
遲下再貼埋相,比較鍾意新包裝個隻色

圖片
圖檔
圖檔
圖檔
Headphones:
外出:SONY EX-51→UE SUPER.FI 5EB→M-AUDIO IE-10(With ES3 Cable)→UE SUPER.FI 5PRO→UE Triple Fi 10→SD3→???
備用品:PHILIPS SHE9850
家用&外出:DENON-D1001→SONY MDR-1R→???
Source:
T.SONIC T610→KENWOOD M1GC7→IPC+ZY CABLE +MINA→???
頭像
mrck
SR40
SR40

Re: [轉貼]NEW IPC 120GB聽感

文章bbr0406 發表於 週二 9月 16, 2008 3:00 pm

新的IPC :aa:
怎容量比之前的160G來的小 :?:
有多了什麼新功能嗎?
退燒ing....
想玩的、想聽的都試過了
沒有遺憾了....XD
頭像
bbr0406
SR60
SR60

文章Wintersilent 發表於 週二 9月 16, 2008 6:35 pm

bbr0406 寫:新的IPC :aa:
怎容量比之前的160G來的小 :?:
有多了什麼新功能嗎?

統一只有一種規格 120G
厚度跟前一代80G一樣
價格跟前一代也一樣

感覺C/P值是越來越高了!
單純就容量跟體積來說 :ho:
Wintersilent
SR40
SR40

文章bbr0406 發表於 週二 9月 16, 2008 11:11 pm

那不知中間的輪盤
在操作上有沒有做改善了 :ho:
退燒ing....
想玩的、想聽的都試過了
沒有遺憾了....XD
頭像
bbr0406
SR60
SR60

文章86682868 發表於 週二 9月 23, 2008 7:06 pm

不知道有沒有台灣擁有舊版IPC的大大聽過了

評比一下音質走向 差異
頭像
SR40
SR40

文章轩辕炎玄 發表於 週五 9月 26, 2008 10:02 am

不知道120GB的版本怎么樣,不過嫌IPC太過厚重,有點想購入nano4。
轩辕炎玄
SR40
SR40

文章86682868 發表於 週五 9月 26, 2008 7:11 pm

NANO3嚇到我了 :cold:

那個低頻是有裝凹透鏡嗎?

怎麼會發散啊.... :mad:

我不奢望NANO4會有多大的進步 :ale:
頭像
SR40
SR40

文章Sgort 發表於 週六 9月 27, 2008 1:57 am

據稱蘋果已經不再由 Wolfson 供應 DAC
http://0rz.tw/dd4Pr

當然,還是耳聽為憑,如果音質能看齊6GEN IPC,我會很欣慰。 :D
Sgort
SR40
SR40

文章86682868 發表於 週六 9月 27, 2008 11:05 pm

之前眼包沒看清楚 :mad:

既然iTouch是用跟Classic一樣的晶片.....

那很值得買啊 出去玩不用筆電就可以上網 很方便 螢幕大 炫 :ya:

可是又好想要IPC的大容量........ :no:
頭像
SR40
SR40

回到 新耳機系統討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Majestic-12 [Bot] 和 174 位訪客